Tradicionalni Beogradski džez festival, koji će u produkciji Doma omladine Beograda ove godine biti održan po trideseti put, od svog nastanka 1971. godine predstavljao je jedan od najznačajnijih muzičkih festivala u Beogradu, zemlji, i čitavom regionu. Dovoljno je pomenuti samo neka od imena vrhunskih umetnika koji su gostovali u DOB-u: Duke Elington, Dizzy Gillespie, Miles Davis, Sarah Vaughan, B.B. King, Sonny Rollins, Chick Corea, Freddie Hubbard, Stan Getz, Lee Konitz, Oscar Peterson…

Organizacija ovako važne manifestacije je uvek bila veliki i složen posao, i priprema za narednu godinu po pravilu počinje neposredno po završetku festivala i traje tokom čitave godine. Pored izbora gostiju za naredni festival, pregovora sa menadžerima, molbi za sponzorstva… važan deo organizacije čini i izrada plakata i drugog propagandnog materijala. Iako je određeni broj plakata vremenom nepovratno izgubljen, oni koji su sačuvani na svojevrstan način govore o tome sa koliko pažnje i entuzijazma se Beogradski džez festival svake godine priprema.

Na četvrtom spratu DOB-a Maja Stefanović i Milica Ševarlić, dve osobe bez kojih je realizacija bilo kog programa DOB-a gotovo nezamisliva, još uvek ne mogu da prežale što je jedan od najlepših plakata Beogradskog džez festivala, iz 1981. godine, rad umetnika Milana Tasića, nedavno premešten u hodnik, dalje od njihovih kancelarija.

Reklama za 11. Beogradski džez festival, 1981.

Reklama za 11. Beogradski džez festival, 1981.

Međutim, jedan od dokumenata koje smo pronašli pokazuje da je ovaj “omiljeni” plakat izrađen sa mnogo grešaka u štampi, na koje je Milan Tasić sa neskrivenim nezadovoljstvom ukazivao. Ipak, greške su brzo prepravljene, a plakat je doteran i objavljen u štampi. Ovu verziju možete videti na Blogojavljanju prvi put posle više od 30 godina.

Pismo Milana Tasića DOB-u, 23. oktobar 1981.

Pismo Milana Tasića DOB-u, 23. oktobar 1981.

Uprkos nesavršenostima i štamparskim greškama, Maja i Milica i dalje uporno lobiraju da se originalni plakat vrati bliže njihovim kancelarijama.

Marko Miljković