Dozvolite da se predstavimo,

Mi smo Dušan i Viktorija, istoričari umetnosti, i kao saradnici programa Kustosiranje u Domu omladine Beograda istražujemo rad Galerije. Naš zadatak naizgled je jednostavan – kroz detaljan izložbeni programa treba da napravimo presek pedesetogodišnjeg rada Galerije. Međutim, u moru programa Doma omladine izložbe su samo jedna aktivnost, koju su tokom godina organizovali brojni urednici i Saveti. Planirani izložbeni programi menjani su iz raznih razloga, izložbe otvarane bez kataloga ili bilo kakvog pisanog traga i obrnuto, katalozi štampani za izložbe koje nikada nisu otvorene. Oslanjajući se primarno na kataloge i arhivsku građu, a zatim novinske članke i svedočanstva pojedinaca, uz značajnu podršku kolega istoričara Marka Miljkovića i Marka Perića, koji vam već dva meseca pričaju o svojim otkrićima u samoj arhivi, kao i Bobana Jevtića, urednika filmskog programa, planiramo da dođemo do celovitog pregleda poludecenijskog rada Galerije Doma omladine Beograda, a zanimljive priče podelićemo sa vama ovde na blogu.

Pratite nas!

Na početku par reči o Galeriji Doma omladine Beograda…

Useljenjem Doma omladine Beograda u zgradu, na uglu ulica Makedonske i Dečanske, jedan od prostora bio je i ostao namenjen Galeriji. Kako je cela institucija okrenuta mladima tako i Galerija od prvog dana ima specifičnu ali jasnu namenu da prvenstveno prikazuje rad mladih umetnika u sklopu grupnih i samostalnih izložbi. Tako su svoja prva predstavljenja baš u ovoj Galeriji imali neki od danas poznatih umetnika kao što su: Dušan Otašević, Čedomir Vasić, Marina Abramović, Mrđan Bajić, i drugi. Uporedo sa mladima izlaže se i aktuelna umetnost afirmisanih umetnika, organizuju tradicionalne grupne izložbe, poput godišnjeg predstavljanje crteža i grafika studenata Fakulteta likovnih umetnosti, beograskoj javnosti predstavljaju se strani umetnici i realizuju saradnje sa brojnim značajnim umetničkim manifestacijama kao što su Oktobarski salon, nagrada Mangelos i drugi.

Scan0Scan 1

Za pedeset godina neprekidnog rada u Galeriji je realizovano više od 600 izložbi, i sve prema programu Galerije o kome su se brinuli kustosi, stručni saradnici, urednici likovnog programa i Saveti Galerije. Ove pozicije od prvog dana zauzimali su i još uvek zauzimaju značajni umetnici, istoričari umetnosti, teoretičari i kritičari umetnosti kao što su: Đorđe Kadijević, Ješa Denegri, Katarina Ambrozić, Kosta Bogdanović, Dejan Sretenović, Vladan Jeremić, Maja Ćirić i mnogi drugi.

Scan2Scan

Pozdrav,

Viktorija i Dušan