Kroz razna dokumenta iz istorije Doma omladine Beograda mogli smo da vidimo da je teška ekonomska situacija u zemlji po pravilu značila i manja izdvajanja za kulturne programe. U takvim slučajevima DOB se trudio da pronađe rešenje koje je bilo finansijski isplativo, a da pritom nije škodilo ni jednoj programskoj aktivnosti. Već smo videli na primeru organizacije festivala “Pozdrav iz unutrašnjosti” da se u takvim okolnostima tražila podrška “prijateljskih” preduzeća, kako bi se pronašla obostrana korist i umanjili finansijski izdaci za organizaciju određenog programa.

Slična akcija je tih godina sprovedena i u okviru filmskog programa DOB-a. Projekat pod nazivom “Knjiga ulaznica” zaživeo je krajem 1984. godine sa ciljem da poveća interesovanje publike za bioskopski program DOB-a. Svaki posetilac je uz kupljenu kartu dobijao na poklon knjigu. Iz priloženih dokumenata se može videti da su to bile knjige do kojih je DOB dolazio tako što je menjao svoja izdanja za više jeftinijih knjiga drugih izdavača u istoj vrednosti.

Predlog savetu Doma omladine Beograda, 14. decembar 1984.

Predlog savetu Doma omladine Beograda, 14. decembar 1984.

Molba Književnoj omladini Srbije, 6. mart 1985.

Molba Književnoj omladini Srbije, 6. mart 1985.

Ostaje nam da nagađamo da li su posetioci bioskopa sami birali koju će knjigu dobiti uz kupljenu ulaznicu ili je o tome odlučivala “lutrija”.

Do sledećeg blogojavljanja, veliki podzdrav, MP