Dom omladine Beograda je zamišljen kao centralna institucija kulture u gradu namenjena prvenstveno mladima, koja je od svog osnivanja nudila raznovrstan kulturno-umetnički, zabavni i obrazovni program. Zahvaljujući ovakvoj programskoj politici, ova institucija je bila i ostala privlačna najraznovrsnijoj publici. Međutim, u DOB-u su se ponekad skupljali i oni čije su se ambicije i ideje o zabavnom životom završavale na šanku bifea ili u toaletima DOB-a, gde su pored neprijatnih scena, a ponekad i incidentnih situacija, često nepotrebno pravili štetu na inventaru ove institucije kulture.

Blogojavljanje vam danas donosi izveštaje o dva nepovezana incidenta koje su izazvali ne naročito istaknuti “omladinci” Beograda. U duhu tog vremena, Blogojavljanje poziva na svojevrstan čas “drugarske kritike i samokritike”, sa kojih su neimenovani vandali tokom svog školovanja očigledno večito bili odsutni.

Prvi incident se desio 1969. godine, kada je grupa mladića, nezadovoljna što je Disko klub Doma omladine Beograda neposredno pre njihovog dolaska završio sa radom, fizički napala noćnog čuvara koji je pokušao da ih spreči da na silu uđu u zgradu.

Izjava dežurnog vatrogasca, 11. avgust 1969.

Izjava dežurnog vatrogasca, 11. avgust 1969. godine

Drugi dokument je izveštaj iz 1986. godine o učestalim vandalskim ispadima posetilaca koji su, iz nama neshvatljivih razloga, posebnu pažnju obraćali na česme, slavine i drugi inventar u sanitarnim prostorijama DOB-a.

Izveštaj o šteti, 16. april 1986. godine

Izveštaj o šteti, 16. april 1986. godine

Slični incidenti se dešavaju i danas, iako veoma retko. Tim Blogojavljanja bi svakako ovom prilikom apelovao na građane da svoja sitna i krupnija nezadovoljstva pokušaju da kanališu na drugi način, dok one koji smatraju da su njihovi “umetnički radovi” dovoljno originalni i zanimljivi i za ostale posetioce DOB-a, umesto po zidovima i drugim mestima koja za to nisu predviđena, podnesu kao predloge Savetu Galerije DOB-a. Možda su neki od tih radova zaista vredni kao umetnička dela i budu postavljeni na pravom mestu – u Galeriji DOB-a.

Do sledećeg Blogojavljanja,

Marko Miljković